KAJ SE DOGAJA PRI NAS

Poletni izleti in ogledi mlina …

Ob reki Bistrici vas pot popelje iz Kozjega v smeri Podsrede in tik preden se dolina pred Podsredo razširi, najdete na desnem bregu reke star, a delujoč in obnovljen mlin na vodo. 

Na naši kmetiji boste spoznali celoten postopek mletja žit, prav tako pa lahko na ogledu marsikaj poskusite in kupite za svojo shrambo.

Kukovičičev mlin prehaja iz roda v rod, ima bogato zgodovino, saj se kolesa vrtijo že stoletja. Sedanji mlinar in gospodar Toni, je mlin prevzel od očeta, ki je v mlinu mlel več kot petdeset let. 

Skozi zgodovino, ko je mlin deloval, pa je zanimivo predvsem dejstvo, da je v mlinu večkrat glavno besedo imela ženska, saj je mletje moke na takšen način zahtevalo čas. Ženske so poslušale, če je zvok iz mlina pravšnji, če je pretek vode dovolj velik in če je moka primerna, ob vsem tem pa so skrbele še za gospodinjstvo, moški pa so imeli delo zunaj, v hlevu in na polju.

Mlin je skoraj neprekinjeno deloval do osemdesetih let in svoj glavni razcvet doživljal predvsem v času druge svetovne vojne in v času po vojni.

Kot zanimivost lahko izpostavimo, da je med vojno mlin uporabljala tako ena kot druga vojska, saj sta si bili obe strani enotni v tem, da je hrana pomembna za vse.

V bližini kmetije se nahaja uprava Kozjanskega parka, kjer si je možno ogledati tudi Grad Podsreda, bavarsko hišo, multivizijo z predstavitvijo Podsrede in trg Podsreda z sramotilnim stebrom.

 

Nudimo ogled mlina za skupine po predhodnem dogovoru:

SKUPINA NAD 25 OSEB:

ogled mlina, degustacija

(4 vrste kruha, 4 namazi, sok)……4,00 eur

SKUPINA NAD 25 OSEB:

ogled mlina + rogljiček + jabolko + sok………..4,00 eur

 

KONTAKT; Maja Kukovičič, Podsreda 3a, 3257 Podsreda

e-pošta: maja.kukovicic@gmail.com, tel; 031/288-170

 

Dodaj odgovor