Mlin na kamne

Pri nas reka Bistrica mlinska kolesa vrti že skoraj petsto let. To je eden mnogih mlinov, ki so skozi stoletja skrbeli za kruh prebivalcev Kozjanskega in Obsotelja. Danes je zadnji, kjer je izpod težkih kamnov še vedno mogoče dobiti moko za kruh in koruzni zdrob za žgance. Obiskovalcem, ki jih pot ponese, k nam obudimo delček zgodovine.

V preteklosti je bilo na reki Bistrici 14 mlinov in danes je mlin Kukovičič še edini, ki deluje, v njem pa so ohranjeni vsi mlinarski pripomočki. Arhitekturna podoba mlina je v celoti ohranjena. Vhod v mlin krasi izjemen lesen portal. Mlin ima mlinske kamne posebej za zmesno in posebej za belo moko.

Sedanja gospodarja sva Toni in Maja Kukovičič. Toni je je kmetijo podedoval po očetu in z družino se je odločil, da bo mlin obnovil in obudil njegovo namembnost. Pri Kukovičičevih je bil vedno močan rod. Po očetovi strani ima mož Toni šest tet in stricev, po mamini kar enajst. Poleg mlina gre iz roda v rod tudi ime Anton.

Stavbo obnavljamo korak za korakom. Osnovni mlinski mehanizem je takšen kot pred stoletji, ko so ljudje še poznali ne tako očitne prednosti narave. Vrtljivi deli mehanizma so iz macesna, ki se najmanj obrablja, preslica je iz drena, ki je najtrši in najbolj trpežen, posoda za moko in grod za pšenico sta iz lipe, ker je črvi ne marajo, zaščitni pokrov je iz smreke, ker je najlažja za dviganje, zunanja in notranja kolesa so hrastova, ker je najbolj trden.

Sicer pa so v starih časih najpogosteje mlele ženske. Pomembno je bilo, da je nekdo z enim ušesom ves čas spremljal dogajanje v mlinu. »Kamen se ne pregreje in meljemo lahko ves dan. Le žito je treba dosipati. Če voda enakomerno žubori, je vse v redu. Če pa utihne, je to tako, kot če utihnejo otroci. Nekaj je narobe. Električni mlin varovalka ustavi, voda pa dela neumnosti.«

Kmetija se razprostira le na treh hektarjih zemlje. To je bilo za mlinarske družine, ki so živele od deleža – merice – zmlete moke dovolj.

Pridelujemo in meljemo piro, koruzo, ajdo in pšenico…

Moko po večini prodamo doma, ostalo predelamo v svoje proizvode, kot so testenine, keksi, pecivo, kruh, mlinci. V naši ponudbi so tudi razni namazi, marmelade, vložena zelenjava sokovi in zelišča.

Ob ogledu kmetije postrežemo z svežim ajdovim kruhom, čemaževim kruhom in pirinim kruhom brez kvasa. Zraven ponudimo razne namaze kot so ajvar, čemažev namaz, drobnjakov namaz… ne manjka pa tudi soka in kakšen domač liker.

Veselimo se vašega obiska in vas lepo pozdravljamo!

Družina Kukovičič